• Dr. med. Βασίλειος Ι. Γκολεζάκης
  • Ιατρείο: Έβρου 12 Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα
  • Τηλ. Ιατρείου: 210 77 18 926
  • https://gkolezakis.gr

 

Τι είναι το σύνδρομο της υπερδραστήριας ή υπερλειτουργικής κύστης (overactive bladder syndrome – OAB);

Ένας στους οχτώ ενήλικες θα εμφανίσει συμπτώματα υπερλειτουργικής κύστης σε κάποια στιγμή της ζωής του

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που προκαλούνται από αιφνίδιες, ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστεως, ακόμα και αν η κύστη περιέχει μικρή ποσότητα ούρων. Παρουσιάζεται σε άνδρες και γυναίκες και η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία. Συχνά συνυπάρχει με άλλες δυσλειτουργίες του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Ένας στους τρεις ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη θα αναφέρει και επεισόδια ακράτειας ούρων επιτακτικού τύπου.

Τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης είναι:

  • Συχνουρία: συχνή ούρηση πάνω από 8 φορές την ημέρα
  • Επιτακτικότητα με ή χωρίς απώλεια ούρων: αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση με ή χωρίς απώλεια ούρων
  • Νυκτουρία: νυκτερινή ούρηση

Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής, καθώς επηρεάζει την κοινωνική ζωή, τον ύπνο, τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη σωματική άσκηση.

Θεραπεία 1ης γραμμής είναι τα αντιχολινεργικά φάρμακα

Η αρχική αντιμετώπιση των ασθενών με υπερδραστήρια κύστη περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως μείωση κατανάλωσης υγρών και καφεῒνης), την εκπαίδευση της κύστης, που στοχεύει στο να αυξήσει τον χρόνο μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα, και τη χορήγηση αντιχολινεργικών/ αντιμουσκαρινικών φαρμάκων.

Θεραπεία 2ης γραμμής είναι η ενδοκυστική έγχυση αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (BOTOX®)

Αν οι συντηρητικές θεραπείες δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή γίνεται διακοπή της θεραπείας λόγω παρενεργειών, τότε συνιστάται ενδοκυστική έγχυση με BOTOX.

Η θεραπεία με BOTOX περιλαμβάνει την έγχυση μιας νευροτοξίνης σε διάφορα σημεία του τοιχώματος της κύστης, με μία ειδική βελόνα, που εισάγεται μέσω της ουρήθρας. Η αλλαντική τοξίνη τύπου Α (BOTOX®) προκαλεί μια μακράς διαρκείας, αναστρέψιμη, χημική απονεύρωση στην ουροδόχο κύστη. Με τον τρόπο αυτόν, χαλαρώνει ο εξωστήρας μυς της ουροδόχου κύστης και μειώνονται οι ανεξέλεγκτες συσπάσεις αυτού.

8 στους 10 ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους

Η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι άμεση και εντυπωσιακή. Στους περισσότερους ασθενείς παρατηρείται ελάττωση της συχνουρίας, της ακράτειας και της επιτακτικότητας. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας διαρκεί περίπου 6 – 9 μήνες. Μετά το διάστημα αυτό η επίδραση του BOTOX φθίνει και ο μυς της κύστης επανακτά την αρχική συσταλτικότητά του, οπότε μπορεί να απαιτηθεί επαναληπτική θεραπεία.

Η θεραπεία με BOTOX είναι πολύ απλή και γίνεται είτε στο ιατρείο με τοπική αναισθησία είτε στο χειρουργείο με γενική αναισθησία ή μέθη. Η επιλογή γίνεται πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό και με βάση το ατομικό ιατρικό ιστορικό. Μετά το τέλος της επέμβασης ο ασθενής παραμένει στην κλινική για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να ουρήσει και ακολούθως φεύγει για το σπίτι.